NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Sørvestlige vinder - snøkanonleverandørenes største fiende eller venn?

Lagt til av: Ole Kristoffer Hole Olsen | publisert: 20.10.2007

Store deler av forsesongen i fjor ble amputert av langveisfarende sørvestlige fønvinder i november og desember. Skal disse "unaturlige" langveisfarende fønvindene amputere årets sesong også?

Trykk for større bilde
Illustrasjon: Når skal sørvesten ende? © Ole Kristoffer Hole Olsen
Investerings boom
De første snøkanonene oppstod egentlig som et mislykket rimfrost prosjekt, og den første snøkanonen ble patentert i USA i 1950. Det var i en tid hvor snø ikke var noe problem, og langt i fra i Norge. Hva skulle man vel med snøkanoner?

Værsituasjonen - eller skal vi si den økonomiske situasjonen endret imidlertid mye av behovet for snøkanoner senere i det 20. århundrede.

Enkelte av de største anleggene begynte å leke med tanken om snøanlegg allerede på slutten av 1970 tallet, men på grunn av diverse snøfattige vintre på slutten av 1980 og begynnelsen på 1990-tallet, startet for alvor snøanleggs-boomen i Norge. Skisentrene kunne ikke lengre sitte å se på at inntektsgrunnlaget forsvant. Og iallefall kunne de ikke sitte å se på at naboanlegget gjorde investeringer uten at de selv satte igang med snøkanoner! Det har ført til tildels betydelige investeringer i snøanlegg de siste 10 årene.

De senere årene har vi opplevd at anleggene presser hverandre på åpningsdatoer. Naturlig nok. Det er gjevt å være den første som kan tilby snø til kundene sine! Det fører igjen til ytterligere investering i snøanlegg. Betyr det at været er drastisk forandret fra tiden før snøkanonenes inntog?

Tar vi eksempel i forsesongen i fjor da det ikke var nevneverdig kulde mellom 15 . november og 15. desember - midt i den beste snøleggingsperioden, var det stort ramaskrik i avisene om global oppvarming! I skianleggene førte dette til at snøleggingen drøyde ut, og knapt var ferdig innen utgangen av januar.

Unormalt?
Sammenligner vi dagens situasjonen med fortiden, så hørte det i fortiden til tilfeldighetene at et anlegg åpnet før til jul. I dag skal dem aller helst være åpne den siste helgen i oktober. Har forventningen om full vinter allerede i oktober gjort at folk har mistet sansene for når vinteren pleier å komme?

I fjor opplevde enkelte lavereliggende anlegg en fullstendig snøsvikt. Akkurat det er heller ikke unormalt statistisk sett. Fra tid til annen fører naturlige svingninger i været til slike dårlige snøvintre. Uten å vite noe spesifikt, så vil jeg anta at de anleggene som opplevde denne bølgedalen i fjor har igangsatt omfattende snøkanonprosjekter i år. Opplever de samme anleggene en bra snøvinter i år, så er nok akkurat det mer naturlig enn om snøen skulle være fraværende nok en sesong!

Til sammenligning var fjorårets september langt varmere enn normalverdiene skulle tilsi. Årets september var imidlertid marginalt kjøligere enn normalverdiene. Har den globale oppvarmingen tatt ferie i september?

Dagens situasjon
I dag viste langtids meteogrammet for store deler av østlandet mye av den fryktinngytende vindretningen som i fjor; sørvest! Betyr dette at vi får en sen sesongstart? Det tør vi ikke spå i så tidlig, men vi tar oss i å føle frykten! Frykten for at vinteren ikke kommer til planlagt sesongstart i oktober og at medienes opphaussing av global oppvarming skal være rett.

Men så ror vi oss sakte men sikkert inn og tenker at oktober tross alt er veldig tidlig, og at det er lenge til jul. Ikke minst unner vi snøkanonleverandørene en fortsatt innbringene fremtid. Deres suksess gir oss en lang arbeidsperiode over flere måneder med snøskyving!

Vi spår at vi etterhvert får en av tidenes beste snøvintre i hele landet, og at alt snakket om global oppvarming ebber ut i takt med at snøen laver ned :) Ønsker alle medlemmer en riktig god og "snørik" vinter! Helst allerede i oktober :)

Ole Kristoffer
Tråkkemaskin.no

Bildegalleriet har 23084 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag