NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Lagrer kunstsnø til neste år nå

Lagt til av: Espen Børresen | publisert: 08.05.2012

Skisesongen er forbi, men på Beitostølen har de allerede nok kunstsnø til langrennsåpningen i november.

Beitostølen blir første norske skidestinasjon som lagrer snø over sommeren og kan garantere langrenns­åpning i november.

Det var et hardt slag i ansiktet på både idrettslag, næringslivet og for Øystre Slidre kommune at fjorårets Beitosprint og verdenscup måtte avlyses. Nå har partene, med støtte fra Oppland fylkeskommune, tatt grep.

15000 kubikk
I løpet av fire påskedager ble 15.000 kubikk kunstsnø produsert på Beitostølen. Det ligger nå i en stor haug på skistadion. Etter hvert vil haugen bli dekket med 2000 kubikk sagflis. Det skal sørge for at snøen ikke smelter bort.

- Ideen til prosjektet stammer fra Vuokatti i Finland. Der har de drevet med dette siden 2004. I Östersund har de drevet med dette siden 2009. Vi i Norge er litt trege, men nå er vi klare. Vi blir de første i Norge som skal gjøre dette, sier Erik Østli.

Han forteller at ved en god og varm sommer vil snøhaugen minke kun ti prosent. Ved en fuktig sommer vil 25 prosent av haugen svinne bort. Likevel har man nok snø til å lage en fem kilometers sløyfe som kreves for å arrangere Beitosprinten.Støtte
Oppland fylkeskommune har lenge vært en god støttespiller for arrangørene på Beitostølen. De har bevilget 900.000 kroner til prosjektet over en fireårsperiode. I tillegg bevilget Øystre Slidre kommune 200.000 kroner til arbeidet med å sikre langrennsåpningen i kommunen.

- Vi er glade for å ha med disse aktørene på laget. For det koster penger å få dette til å fungere. Kostnadene første året er på rundt en million kroner. En av årsakene er at vi må kjøpe flis. Vi trenger 2000 kubikk for å dekke snøen med et 30 centimeter tykt lag med sagflis. Prisen på sagflis er 120 kroner kubikken. Første året trenger vi dobbelt sett med flis. Sagflisen kan brukes om igjen. Slik at det blir litt billigere andre året og enda billigere i år tre og fire, forteller Erik Østli, som regner med at flere enn kommune og fylkeskommune må bidra for å få regnskapet til å gå i hop. Idrettslaget er også innstilt på å bruke en del midler på prosjektet.

Viktig
Øystre Slidre idrettslag har hentet ekspertise fra finske Vuokatti til å få dette prosjektet til å bli riktig. En finne har vært på Beitostølen og bistått Østli & co. med sine erfaringer.- For både idrettslaget, næringslivet og hele regionen er det viktig at vi har fått dette på plass. For det er ingen grunn til å legge skjul på at både vi i idrettslaget, næringslivet og mange andre tapte penger på fjorårets avlysninger. Vi har garantert ovenfor Norges Skiforbund at vi skal ha åpningsrenn. Det klarte vi ikke i fjor. Nå kan vi garantere at vi skal klare å arrangere åpningsrennet. Vi håper også at vi skal få så godt vær at vi kan kjøre ut snøen to-tre uker i forkant, slik at vi har treningstilbud og kan trekke folk hit to-tre helger før åpningsrennene, sier Østli.

Han forteller også at dersom værgudene er så snille med Beitostølen at de drysser ned «hvitt gull» på naturlig måte tidlig i november, så kan det produserte lageret av kunstsnø ligge over nok en sommer.

Kilde: www.oa.no

Bildegalleriet har 23084 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag