NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Tråkkemaskiner tatt av ras

Lagt til av: Ole Kristoffer Hole Olsen | publisert: 16.03.2010

Ikke mindre enn to tråkkemaskiner har blitt tatt av ras de siste dagene. Det er med andre ord stor snøskredfare på nordvestlandet om dagen, etter et kraftig snøfall.

Trykk for større bilde
Stryn sin 500 begravet i snø © Ole Andre Kvame
Den første maskinen ble tatt på Stryn Skisenter lørdag 14. mars.

Verken personar eller maskin ble skadd i snøskredet som løsnet ved nitida lørdag morgen. Trakkemaskinen fra Stryn Skisenter var i ferd med å lage løype opp mot Småeggjene og igloen som var bygd opp i samband med vinterfestivalen da uhellet skjedde.

- Jeg kjørte på en flate, men skredet oppe i fjellsiden over meg ble løst ut av vibrasjonene fra trakkemaskinen, forteller Frode Briksdal som kjørte trakkemaskinen.

- Jeg kjørte med åpent sidevindu og kjente først trykkbølgen. Et halvt sekund etterpå fikk jeg førerhuset fullt av fokksnø. Da skjønte jeg at jeg var tatt av et ras. Jeg ble litt paff. Snømassane førte trakkemaskina sidelengs i om lag 20 sekund, før det stoppa opp. Da var trakkemaskina godt pakka inn i snøen. Skredet var om lag 150 meter bredt og gikk i 200 meters lengde, forteller Briksdal.

Han ringte kollega Ole André Kvame som var på toppen av Steindalstrekket i den andre trakkemaskina. Kvame brukte maskina til å fjerne mesteparten av snøen rundt maskina til Briksdal. Dermed kunne Briksdal lirke seg løs ved egen maskinhjelp.

Det skulle ikke gå lange tiden før neste tråkkemaskin ble tatt av ras. Denne gangen på Harpefossen Skisenter.

– Vi visste det var kommet mye snø, men det er ganske flatt der vi kjørte. Det er likevel noen skumle fjellsider der, som tydeligvis er enormt rasfarlige, sier maskinfører Arvid Remme til smp.no.

Tungt snøfall
– Fra fredag til søndag har det kommet en meter med snø i området. På enkelte steder kan det være to meter, fordi det har blåst og pakket seg sammen. Men det er egentlig ikke slik at man ser noen skavler, bare at fjellsidene er dekket av snø.

Han forteller at i løpet av søndagen gikk det også flere mindre ras i området rundt skitrekket.
Med i trakkemaskina var driftssjef Oddgeir Åsebø. Omtrent 50 meter fra punktet de hadde satt seg fore å nå, kikket Remme oppover fjellet, og så det man ikke vil se:

– Jeg så snøen revne, og at heile fjellsida kom ned. Jeg sa til Oddgeir at der kommer det ras, og at han måtte lukke sideruta. To eller tre sekunder etter traff raset rett i sida på maskina, forteller Remme.

Fyrstikkeske
– Da raset traff fór maskina nedover som ei fyrstikkeske. Jeg hadde aldri forestilt meg at den skulle la seg flytte, forteller Remme, som anslår at trakkemaskina veier 5-6 tonn.

Da det roet seg hadde de blitt flyttet nærmere 50 meter nedover. Ingen av dem var skadet, men inni førerhuset var det helt svart, utenom ei lita stripe dagslys øverst på sjåførsida. Resten var dekket av snø.
Remme ryddet bort snøen utenfor førerdøra, og ved hjelp av mobiltelefonen filmet han fjellsida over dem.

– Det var fint vær og sola skinte, og jeg så snøen hadde sluppet helt fra toppen.

Måtte graves fram
Remme og Åsebø var utstyrt med interne radioer, men disse kom ikke gjennom til noen. Etter å ha fått ryddet unna snøen utafor døra brukte han mobilen til å varsle skisenteret.

– De kom opp med ei anna maskin, og fem stykker som hadde med seg skredsøkere, sier han.

– Vi hadde ikke på oss skredsøkere sjøl. Vi hadde jo ikke forventa oss det der. Så vi tok det helt med ro inntil det kom hjelp. Vi visste ikke om det ville komme ned mer snø, så vi fant ut det var tryggere å holde oss inne i maskina inntil de andre var på plass, sier Remme.

Sammen arbeidet de for å få fri den ras-tatte trakkemaskina, og i 18-tiden var de to mennene kommet seg ned igjen fra fjellet.

– Det var mye å måke vekk før vi fant igjen maskina.

kilde: smp.no, fjordingen.no

Bildegalleriet har 23084 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag