NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Verdenssensasjon i Hafjell

Lagt til av: Espen Børresen | publisert: 14.02.2010

22 cm- 40 cm- 93 cm Nå slipper de gå ut av tråkkemaskina

Trykk for større bilde
Den blå GPSen leser snødybden overalt hvor trakkemaskinen kjører i Hafjell. © Dagfinn Hovland
For aller første gang kan en sitte i ei tråkkemaskin og lese av avstanden ned til bakken. En 3D-GPS leser snødybden mens du kjører maskinen. Systemet ble utprøvd for aller første gang i alpinbakkene i Hafjell tirsdag og fungerte utmerket.
- At det skulle fungere så bra som da vi kjørte det i gang i dag, hadde jeg ikke trodd, sier Stig Plukkerud i Hafjell Maskin AS. Tirsdag morgen tok han GD med på en prøvetur i Kjusløypa i Hafjell alpinsenter i Øyer.

Med den nyutviklede GPSen fikk Plukkerud all informasjon rett inn i førerhytta. Han kunne lese av nøyaktig snødybde overalt der han kjørte, også dybden på hver sider av tråkkemaskinen. Dermed kan han gå inn og forandre snødybden slik at den blir lik overalt i bakken med de fordeler det gir både for skiløper og den som preparerer bakken til enhver tid.

- Dette er en kjempebesparelse. Nå får en fordelt snøen riktig og på rett plass. En har nøyaktig kontroll på snødybden overalt i bakken, sier Plukkerud.

Ganske nøyaktig
- GPS systemet har en nøyaktighet på 20 millimeter, forteller produktutvikler Flemming Christensen i Scanlaser. Utstyret som er montert på prøvemaskinen koster ca. 350.000 kroner.

Scanlaser leverer GPS systemer til blant annet gravemaskiner og dosere. Systemene er utviklet i ett samarbeid mellom Scanlaser AS, Scanlaser AB og produsenten Mikrofyn AS. Systemene er produsert i Danmark, nærmere bestemt Odense på Fyn, derav navnet Mikrofyn.

Det er første gang systemet er montert på ei tråkkemaskin.

Christensen håper de allerede neste sesong skal ha et fullt ferdig utviklet system for denne type arbeid, snølegging og i alpinbakker.

Det var Hafjell Maskin som hadde ideen om å lage systemet i ei tråkkemaskin.

- Vi har så mye stikking av tomter at vi allerede har installert systemet i våre gravemaskiner. Det var i den forbindelse jeg fikk ideen om å lage det i ei tråkkemaskin også. Jeg kontaktet Geir Ø. Olsen i Hafjell alpinsenter for å høre om de var interessert i å være med i et samarbeid, og han tente på ideen. Siden kom vi i kontakt med Flemming Christensen i Scanlaser i Danmark.

Svært imponert
Olsen er meget imponert over systemet som er utviklet i Danmark. Nå kan Hafjell alpinsenter spare penger på både preparering og snølegging.

Det nye systemet som utprøves i Hafjell i disse dager er unikt på mange måter. Det er kostnadsbesparende. Det gir en miljøgevinst. Tråkkemaskinen kan kjøres fortere fordi en hele tiden vet hvor djupt det er. Dermed sinkes ikke snøproduksjonen og det blir mindre utslipp i naturen.

Interessen for nyoppfinnelsen er stor ikke bare her i distriktet, men også i alpin-Europa, blant annet i Sveits. Ikke rart mannen bak ideen, Stig Plukkerud kaller det "en liten verdensnyhet".

Kilde: www.gd.no

Bildegalleriet har 23084 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag