NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Må bygge seg opp

Lagt til av: Ole Kristoffer Hole Olsen | publisert: 01.11.2007

I Hedmark er hyttebygging driveren for vekstbedriftene, også for alpinanlegget Hummelfjell – årets gasellevinner. I fylket med lavest gjennomsnittslønn måtte vinneren utvikle et hytteområde for trøndere for å overleve.

Trykk for større bilde
-Den bakken har litt kategori svart, sier daglig leder Ole Arne Sandli. Uten bratte bakker, men med mye snø. Meteorologisk institutt spår hvite vintre med mer nedbør. © dn.no
–Du kan si at vi er et av landets eldste alpinanlegg. Hummelfjell i Os kommune, så langt nord i Hedmark det er mulig å komme, åpnet sitt første skitrekk 10. mars 1958. Siden har det gått slag i slag for å utvikle nye prosjekter for å lokke kundene til anlegget. Tidvis har det gått for langt. Daglig leder Ole Arne Sandli (47) satt tidligere i styret på vegne av kreditoren Tolga-Os Sparebank.

– Her er et eksempel på at det har gått litt hårete for seg, sier Sandli og peker bortover en åpning i skogen i bunn av alpinbakken.

Området på 200 ganger 50 meter går under navnet «drivingrangen». I snøkavet og stikkende sidevind er det ikke mye som minner om en golf-fasilitet – 600 meter over havet, 2,5 timers kjøretur sør for Trondheim, fem timer nord for Oslo og 15 minutter øst for Røros. På et sted der det ofte er 30 minusgrader skulle det ikke bli golferne som heiset omsetningen. Ved inngangen til 2005 var selskapet teknisk konkurs.

«Økonomisk transformasjon»
Som hos flere andre vekstbedrifter kommer ikke salgsløftet nødvendigvis fra kjernevirksomheten. Hummelfjell har begrensede alpinutfordringer. En høydeforskjell på 200 meter og to heistrekk, begge med en kapasitet på 1000 mennesker og totalt fem nedfarter. I 2006 kom 80 prosent av omsetningen i Hummelfjellet alpinsenter fra salg av hyttetomter og ferdig utviklede hytter.

– Selve alpinanlegget går dundrende underskudd, sier Sandli.

– Men dette blir som et tannhjul. Om alpinbakken skal gå bra, må det være flere hytter her. Om hyttesalget skal gå bra, må det være det være en slalåmbakke her. Sammen vil de dra salget, skyter Arne Brenna inn.

Han er snekker og selskapets andre ansatte.

– Vi er nå vitne til en transformasjon av norsk økonomi knyttet til hytteutbygging, slår Tom Johnstad ved Østlandsforskning fast.

Han peker først og fremst på den generelle utbyggingstakten, men viser også til at komforten og den generelle kvaliteten på hyttene stiger.

– Tendensen er at hyttene fungerer mer som sekundære hjem. Og det er klart at den enorme utbyggingen av hytter får store følger for byggenæringsbedrifter. Ringvirkningen er at lokalsamfunnet endres av hytteutbyggingen og etterspørselsøkningen. I Hedmark ser vi blant annet en økning av vekstbedrifter innen kultur- og opplevelsesnæringer, sier Johnstad.

Os kommune har en annen representant på gasellelisten, Hummelfjell Håndlaft. Virksomheten faller inn under den sektoren der næringslivet har mulighet til å ta ut mest i kjølvannet av hytteutbyggingen, der håndverk og tjenester er salgsvaren.

Ingen «discofaktor»
– Her får hytteeierne større rom rundt seg og det er ikke så høy discofaktor som på Oppdal, sier Sandli.

Ifølge Sandli var gjennomsnittshytten for to år siden rundt 70-75 kvadratmeter. I dag passerer snitthytten 100.

– Salgsrekorden er så langt på 3,25 millioner kroner. I 2005 var det utenkelig at hyttene kunne omsettes for mer enn én million, legger Sandli til.

12 skoleungdommer får under vintersesongen deltidsjobb i anlegget, men de er ikke de eneste som nyter godt av hyttebeboerne. Hos den lokale kjøpmannen økte omsetningen av byggevarer med 20 prosent ifjor. I år vil bygge- og oppusningssugne hytteeiere i Os øke salget med minst den samme prosentsatsen.

– Vi har nesten daglige turer opp til Hummelfjell, sier Lars Lien.

Han har ansvar for byggevaresalget i bedriften Os Meieri. En Statoil-stasjon, Joker-butikk og Bygger'n-enhet ligger i de gamle lokalene til meieriet.

– En hytteeier får vedlikeholdsbehov ganske raskt. Du kan si vi får lov til å være med på leken, smiler Lien.

– Om vi har nok tilgang på tomter?

Snekker Brenna setter seg på betongen, signert av en rekke sauer i høst, i den uferdige hytta og tegner et trekantet område som omfatter lokale stedsnavn som Os, Drevsjø og Tolga. Hummelfjell har inngått intensjonsavtaler med de nærmeste grunneierne.

Bildegalleriet har 23084 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag