NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Finn det beste sporet

Lagt til av: Espen Børresen | publisert: 10.12.2008

Nå kan du bruke mobil og PC til å vise deg beste skispor videre og om tråkkemaskina er undervegs.

Trykk for større bilde
Skal du ut på ski? Bernt Bjørnsgaard og GPS-senderen forteller deg hvor skisporene er nykjørt. © Asmund Hanslien
Mobiltelefonen viser deg nøyaktig hvor du er i løypenettet, hvor du kan gå videre, når løypene sist er preparert, om tråkkemaskinen er undervegs.

Den handler om framtiden og den dagen Lillehammer-firmaet Jacilla har utviklet nye tilbud på skisporet.no .

Begynte for to år siden
Det som begynte med en GPS-sender i tråkkemaskinen til John Nermo i Øyerfjellet for to år siden, er blitt til 50 løypenett over hele landet. 20 nye står for tur i vinter.

Nå kan publikum følge prepareringen av 20.000 kilometer løyper på nettstedet skisporet.no - og til enhver tid oppdatere seg på når løypene er oppkjørt. Skisporene er i ferd med å bli et utviklingseventyr for Lillehammer-firmaet Jacilla.

130 maskiner
Bernt Bjørnsgaard, tidligere landslagsløper i orientering, styrer virksomheten fra kontoret i det tidligere uthuset på Randgård. På dataskjermen kan han og publikum se hva som rører seg av preparering rundt om i landet. Sist mandag, da nysnøen falt, var 2.800 besøkende innom sidene.

Bak selskapet står tre fra Lillehammer, brødrene Bernt og Anders Bjørnsgaard, Arnt Rønning og trønderen Paul Rene Jørgensen. Selskapet selger GPS- og kartløsninger til klubber og turistdestinasjoner.

I hver av tråkkemaskinene monteres en GPS-sender som sender informasjon inn til databasen. Dermed kan man til enhver tid følge løypemaskinen. Publikum kan på minuttet lese av når sporet sist ble kjørt. Er du interessert i hvilken fart løypemaskinen holder, eller på hvilken høydemeter den befinner seg, kan du lese av den informasjonen. Til nå er utstyret montert i 130 tråkkemaskiner, fra Evje i sør til Stokmarknes i nord, hvor klubber og turistdestinasjoner abonnerer på tilbudet.


Fargekoder
- Det er blitt en vane for mange å gå inn og sjekker løypenettet før de legger ut på tur. Det unike for oss i Lillehammer-området er alle valgmulighetene. Vet du samtidig hvilke løyper som er oppkjørt, kan du om du vil, sikte deg inn på nykjørte trikkespor, sier Bjørnsgaard og klikker seg inn på Lillehammer-marka.

- Her ser du maskinen fra Birkebeineren. Den kjører nå oppover birkebeinerløypa mot Sjusjøen og passerer nå Birkebeinerbakken.

- Eller her i Oslo. Der ser du at løypa fra Sognsvann til Ullevålseter akkurat er ferdig oppkjørt, sier han og peker på den gule streken.

Etter hvert som timene går skifter sporet farge og du kan på minuttet lese av hvor lenge det er siden løypene sist ble kjørt. Du kan også les av hvor mange kilometer løyper hver enkelt tråkkemaskin har preparert, se værmeldingen for de neste 48 timene, eller klikke deg inn på Web-kameraene på kartet, for eksempel på Birkebeineren skistadion og Nordseter, og se hvordan været er akkurat nå.


Mobiltelefon
Nå jobber firmaet med framtidens løsninger. Som det meste annet, mobiltelefonen vil supplerer datamaskinen.

- Vi har allerede de første mobiltelefonene med GPS. I framtiden vil du kunne dra på skitur, slå på mobiltelefonen og lese av nøyaktig informasjonen om løypa du befinner deg i. Turister som kommer til byen kan bruke telefonene til å orientere seg i løypenettet, og hvor turen kan gå videre, ved å laste ned løsningen når de kommer til byen.

Systemet vil Bjørnsgaard også videreføre til sommersesongen.

- Vi jobber med en egen sykkelportal. Visjonen er å synliggjøre alle de flotte sykkeltraseene, hvor blant annet turister kan ta seg fram med bruk av sin mobiltelefon eller GPS-enhet langs tursti- og sykkelruter.

Selskapet har betydelige kompetanse på kart og har oppdatert en betydelig kartmasse.

- Utviklingsdelen er tidkrevende. Til nå har vi lagt ned nærmere åtte tusen timer i utvikling- og markedsarbeid, sier Bjørnsgaard.

Systemet kan også brukes ved idrettsarrangementer. Under Birkebeinerrittet i høst syklet Lars Ragnar Manengen og sykkelproff Kurt Arve Arvesen med en GPs-sender i sekken. Speakeren og arrangørene kunne til enhver tid lese av hvor de to befant seg i løypa og hvilken hastigheten de beveget seg i.

- Dette vil være en god tjeneste også for Birkebeinerrennet i mars, sier Bjørnsgaard .

Før den tid skal han gi skiglade en julegave ny versjon av nettportalen.

- Vi ønsker at publikum skal få være med å ta del i skiopplevelsene på nettet. Vi utvider med relevant informasjon om langrenn og turski, alt fra smøring til utstyr, trening og et diskusjonsfora på nett, sier han.

Og snart er den glemt, den tidligere føremeldingtelefonen hos brannvesenet i Lillehammer...

Kilde: www.gd.no

Bildegalleriet har 23086 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag