NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Veljið svæði
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Félagar

 

- Gerast félagi
- Gleymt lykilorð?
Notandanafn:

Lykilorð:

Muna

 
 

  Almennt

 

- Upphafssíða
- Um vefinn

 
 

  Fréttir

 

- Umsagnir
- Síðustu 15 greinar
- Greinasafn

 
 

  TråkkeMap

 
 

  Myndasafn

 

- Leit
- Topp 100
- Síðustu 100 Island (0)
- Síðustu 100 alls staðar að (0)
- Uppáhald umsjónarmanns
- Ummæli (0)

 
 

  Umræður (0)

 
 

  Markaður með notað

Tråkkemaskin.no på besøk til Vikersund Hoppsenter

Lagt til av: Thomas Tovang | publisert: 09.03.2007

Norges største hoppanlegg fikk besøk av TM noen dager før FIS Continental cup skulle gå av stablen i 90 meters bakken også kjent som normalbakken.

Det første som overasker de som besøker Vikersund for første gang er størrelsen på anlegget! Her er ikke bare en av verdens fem skiflyvingsbakker, men hoppbakker i alle størrelser fra 2,5 meter og oppover! Her er noe for enhver smak!

Store dimensjoner (OVER) © Tovang

Dette blir mange kvadratmeter bratte bakker å prepparere, til denne jobben har de en nyinnkjøpt spesialutrustet Prinoth Everest power. Denne har påmontert utstyr for automatisk hev/senk-styring av frontskjær med laser. En totalstasjon på hoppkanten sender ut laserstråle som reflekteres av et prisme festet i en brakett på frontskjæret. Dette gjør at unnarennet blir høvlet med svært god presisjon. Foreløpig er dette bare noe de har testet i skiflyvingsbakken da det er her det er viktigst med best presisjon.


Prinoth Everest Power (OVER) med laserutstyr betjening. © Torunn Bratvold

Men tilbake til hoppbakkene, av permanente bakker i Vikersund finnes disse:
15 meter, bakkerekord: 16,5 meter.
25 meter, bakkerekord: 27,5 meter.
45 meter, bakkerekord: 48,5 meter.
65 meter, bakkerekord: 78 meter.
90 meter, bakkerekord: 105 meter.
185 meter, bakkerekord: 219 meter.

I tilegg er det i bunnen av unnarennet til skiflyvingsbakken laget to snø hopp med 2,5 og 5 meter.


15 meters bakken (OVER) © Tovang

Historien i Vikersund startet i 1936 da bakkerekorden ble 86 meter, så ble bakken utbygget til skiflyvingsbakke i 1966 da Virkola vant med 146 meter, så var bakken uforandret frem til 1990 og i denne perioden var bakkerekorden blitt 163 meter som ble satt i 1986. I 1990 ble den igjen forlenget og i denne perioden ble 194 meter bakkerekorden. Slik bakken er nå i dag ble den i år 2000 og nå har bakkerekorden blitt hele 219 meter satt i 2004.

Slik Vikersund er nå er det Norges største hoppsenter, her trenes det nesten daglig i alle bakker og rekruteringen er god med hoppskoler og rekruteringsrenn fra desember og utover. Vikersund er det anlegget i Norge med flest hopp i løpet av en vinter. Men det hoppes også på sommerstid da både 15, 25 og 90 meters bakken har plast og 45 meters bakken skal få det i sommer! Vikersund er også det anlegget som normalt åpner normalbakken først, i år skjedde dette tidlig i november. For å klare dette har de et snøkanonanlegg med høy kapasitet. Fra en nyrestaurert gammel elverksdam har de selvfall ned mot pumpehuset øverst i anlegget, her har de 14 bar inn på pumpa som økes til 35 bar ut av pumpa. I bunnen av flata har de respektable 50 bar!


Start snølegging i vinter (OVER)

De fire minste bakkene ble ferdig snølagt på bare totalt 50 timer, slett ikke værst! Skiflyvingsbakken trenger ca. 15.000 kubikk snø og det tar da litt lenger tid! Til dette har de 10 flyttbare tårnspyd på 7 meter med vinkel på hodet tilpasset bakkens helling. De hadde også 8 tre meter kanoner på slede. Men to av disse ble stjålet 20. januar i år, rett etter skiflyvings VM.

For å få preparert unnarennet har alle bakkene fjernstyrt winsj i hoppkanten, med denne kan tråkkemaskinens wire dras opp til hoppkanten. De største bakkene har tverrspent wire spent tvers over nedenfor hoppkanten med tråkkemaskinens wire festet i en kasteblokk slik at wire fra tråkkemaskinen alltid følger kjøreretningen. Når wire er festet er selve preppareringen fort gjort. 90 metersbakken prepareres normalt med et kvarters effektiv kjøring. Samtlige bakker og et skileik område kjøres ferdig på 3 timer.


Prinoth T4S (OVER): denne er nå til salgs. © Tovang

Selve skiflyvingsbakken blir nesten aldri preparert, den er kun åpen 5 dager de årene det er skiflyvingsrenn i Norge. Så neste år vil bakken ligge brak

Myndasafn telur 23084 myndir!
0 bætt við í dag - 0 bætt við síðustu vikuna

Velkomin(n) á Tråkkemaskin.no! Á þessu vefsetri finnur þú stærsta myndasafnið, nýjustu umræður og heilmikið af staðreyndum!

 

Síðustu 5 umræður

Opplæringsdokument (2 svör)

Opplæringsdokument (0 svör)

Type Hydraulik olje (2 svör)

deler til kassbohrer (1 svör)

Sikksakk kjøring (19 svör)

Allar umræður

 

Síðustu 20 uppáhalds

 

Nýjasta mynd

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag